Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

(+30) 28410 83009 easylasithi@gmail.com

Επιστολή για ενίσχυση της ΔΑ Λασιθίου

Άγιος Νικόλαος,  30 Ιανουαρίου 2020

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ.

     Η Ένωσή μας, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει θίξει το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού στην Δ.Α Λασιθίου, όπου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα τους και να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες του Νομού μας. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται κατά πολύ, τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της μεγάλης άφιξης τουριστών σε επίπεδο Νομού.

   Όπως γνωρίζετε ο λιμένας Αγίου Νικολάου Λασιθίου αποτελεί πύλη εισόδου του χώρου schengen και κάθε καλοκαιρινή περίοδο υποδέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων όπου έκαστο μεταφέρει έως και 1.500 επισκέπτες. Ο σχεδιασμός του Αρχηγείου προβλέπει 12 αστυνομικούς για την λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου, έλεγχο τον οποίο μέχρι στιγμής τον πραγματοποιεί μόνο ένας αστυνομικός, ο οποίος παράλληλα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος στο γραφείο Αλλοδαπών της Υποδ/νσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου . Στα πλαίσια της εφαρμογής του υπ’αριθμ. 2016/399 από 09-03-2016 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαθέτουν θεώρηση εισόδου κατά τον διαβατηριακό έλεγχο θα γίνεται, αναζήτηση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS). Η εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού, όπως καταλαβαίνετε, με ένα μόνο αστυνομικό, είναι αδύνατη και θα προκαλέσει πέρα της πολύωρης αναμονής των επιβατών, τον κίνδυνο, εκτός των δυσμενών σχολίων αυτών, την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έσχατη λύση το κλείσιμο του συγκεκριμένου σημείου διέλευσης, πλήττοντας την τοπική οικονομία, το κατά βάση έσοδο της τοπικής κοινωνίας. Ακόμα το Γραφείο Διαβατηριακού ελέγχου θα πρέπει να παραμένει ανοικτό, με επαρκή αστυνομική δύναμη, καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του πλοίου στον λιμένα, που αυτό υπολογίζεται περί τις 12 ώρες. Επίσης κατά τον κατάπλου Κρουαζιερόπλοιων με Ισραηλινούς επιβάτες, οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της Επιβατικής κίνησης, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου επιφορτίζεται και με μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη την παραμονή και μετακίνηση αυτών σε διάφορες περιοχές του Νομού.  

    Το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου Λασιθίου, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες του Νόμου Λασιθίου, λειτουργεί μόνο με τρεις Αστυνομικούς, όπου κατά την θερινή περίοδο, πέρα της καθημερινής καταπόνησης τους λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας, δυσχεραίνει τον έλεγχο και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα και στις ανάγκες των επισκεπτών των προαναφερόμενων μονάδων.

    Ο Κρατικός Αερολιμένας Σητείας αποτελεί πύλη εισόδου του χώρου schengen απασχολώντας μεγάλο αριθμό αστυνομικού προσωπικού κατά τον διαβατηριακό έλεγχο και το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, εκτός των άλλων καθηκόντων του, είναι επιφορτισμένο με την καθημερινή ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Αερολιμένα, για τον έλεγχο των επιβατών και την μεταγωγή συλληφθέντων αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα στα δικαστήρια που βρίσκονται στην Νεάπολη Λασιθίου. Έτσι, το ελάχιστο υπολειπόμενο προσωπικό των υπηρεσιών εκεί, πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν, προκειμένου ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα τους και να προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες.

      Επιπλέον θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι με την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης Λασιθίου θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι (20) αστυνομικοί για την στελέχωση και την σχετικά ομαλή λειτουργία του, προσωπικό το οποίο οι υπηρεσίες της Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου δεν διαθέτουν για την στελέχωση του.

     Ως Συνδικαλιστική οργάνωση που σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/82 και του άρθρου 23 του Συντάγματος, έχει ως σκοπό την προάσπιση και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των αστυνομικών υπαλλήλων που υπηρετούν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, λόγο των ως άνω, σας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω προβλήματα και προτείνουμε τα κάτωθι:

 1. Την άμεση ενίσχυση με 12 αστυνομικούς για το γραφείο διαβατηριακού ελέγχου της Υποδ/νσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου Λασιθίου
 2. Την άμεση ενίσχυση με 2 Αστυνομικούς για το Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου Λασιθίου. 
 3. Την άμεση ενίσχυση με 5 Αστυνομικούς για το Αστυνομικό Σταθμό Αερολιμένα Σητείας,
 4. Την άμεση ενίσχυση με 5 Αστυνομικούς για το Α.Τ Σητείας,
 5. Την στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης με 20 Αστυνομικούς
 6. Την άμεση ενίσχυση του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας με 3 Αστυνομικούς.

για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αποστολή τους.

 Η ενίσχυση της Δ. Α. Λασιθίου στις τακτικές μεταθέσεις πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες του Αρχηγείου μας, όχι μόνο για την ομαλότητα της λειτουργία της και για την στοιχειώδη ελάφρυνση του προσωπικού της, αλλά και για την απρόσκοπτη προσπάθεια εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αυτής της μικρής κοινωνίας».

Μετά τιμής     

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ. Ν. Λασιθίου

Ο Πρόεδρος ……………………………………………………Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Χ. Καρτσάκης ………………………………………… Μιχαήλ Κ. Σπυριδάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 • ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
 • ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΑΕΑ
 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΕΑ
 • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ AΣTYNΟMIΚΟΥ ΠPΟΣΩΠΙΚΟΥ AEA
 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
 • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
 • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ.Α. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 • ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ