Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

(+30) 28410 83009 easylasithi@gmail.com

Αποκατάσταση της αλήθειας.


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 41

Άγιος Νικόλαος, 16 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

           Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τα όσα ψευδώς αναφέρονται σε σημερινό (16-04-2020) δημοσίευμα, για περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα πρωινές ώρες της Μ. Δευτέρας (13-04-2020) στην περιοχή της Ιεράπετρας και στο Α.Τ. Ιεράπετρας,  και αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην εν λόγω Υπηρεσία αλλά και το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ., η ένωσή μας επικοινώνησε άμεσα με τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς προκειμένου να λάβει γνώση.

           Κανένας δεν μπορεί να διαδίδει ψεύδη και συκοφαντίες σε βάρος των αστυνομικών, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου ο Έλληνας αστυνομικός έχει σηκώσει όλο το βάρος εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης διασποράς του κορωνοϊού (COVID 19) σε όλη την επικράτεια. Και όντας χωρίς αναγνώριση από την πολιτεία, με αναστολή των αδειών όλου του προσωπικού και καμία αποζημίωση.

           Συγκεκριμένα, όπως ενημερωθήκαμε, για το περιστατικό αυτό έχει σχηματισθεί σχετική δικογραφία στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, από το Α.Τ. Ιεράπετρας, έχουν ληφθεί καταθέσεις τόσο από αστυνομικούς όσο και από παρόντες μάρτυρες και δικογραφία έχει ήδη υποβληθεί στην Εισαγγελία Λασιθίου.

           Η ενημέρωση που είχαμε αναφέρει ότι, αστυνομικοί του Α.Τ. Ιεράπετρας κλήθηκαν να μεταβούν σε επεισόδιο μεταξύ υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης (security) ξενοδοχείου και ενός οινόφλυγα. Κατά την άφιξή τους στο σημείο ενημερώθηκαν από τους εκεί υπαλλήλους για ένα νεαρό άτομο σε προφανή κατάσταση μέθης και με δυσκολία άρθρωσης λόγου και ειρμό σκέψεων, ο οποίος τους ενοχλούσε πετώντας τους πέτρες. Επιπλέον, προ αφίξεως των αστυνομικών, όταν του ζητήθηκε ο λόγος για τον οποίο ενεργεί με τέτοιο τρόπο, το υπό την επήρεια αλκοόλ άτομο κινήθηκε απειλητικά εναντίον της μιας υπαλλήλου, πετώντας της μάλιστα και ένα μπουκάλι κρασί που κρατούσε στο χέρι του, χωρίς ευτυχώς να την τραυματίσει.

           Οι αστυνομικοί με ευγενικό τρόπο, όπως καταθέτουν οι μάρτυρες, ζήτησαν τα στοιχεία του ατόμου και έλαβαν ύβρεις από αυτόν, σε βάρος τους αλλά και των οικογενειών τους. Οι αστυνομικοί ενεργώντας επαγγελματικά και υπομονετικά, δίχως να δώσουν σημασία στις ύβρεις, τις απειλές και τις χειρονομίες του ατόμου, κατάφεραν χωρίς χρήση βίας να πείσουν τον ελεγχόμενο, τα στοιχεία του οποίου είχε αρνηθεί να τους γνωρίσει, να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να τεθεί ο εν λόγω σε προστατευτική φύλαξη, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Π.Δ. 141/1991 που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και πολλάκις έχουμε πράξει.

          Κατά την μετάβασή τους στο Α.Τ. Ιεράπετρας και λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού (COVID 19) που είχαν λάβει οι προστρέξαντες αστυνομικοί (μάσκα-γάντια), συνέχιζαν να δέχονται τον χλευασμό και τις ύβρεις του, ενώ αναίτια άρχισε να βήχει και να φτύνει εντός του περιπολικού οχήματος. Πάλι, βλέποντας ότι το άτομο είναι υπό την επήρεια μέθης, και έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά, δεν παρασύρθηκαν από τις προκλήσεις του και συνέχισαν προς το Αστυνομικό Τμήμα.

          Κατά την άφιξή τους στο Α.Τ. και συγκεκριμένα κατά την είσοδό τους στο κτήριο, το εν λόγω άτομο απώθησε βίαια τους αστυνομικούς και με σκοπό τον αυτοτραυματισμό του έπεσε πάνω σε ξύλινο παγκάκι που βρισκόταν εκεί, προσποιούμενος μάλιστα ότι του ασκείται σωματική βία. Αμέσως και με τη συνδρομή του Αξιωματικού Υπηρεσίας, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και επιχείρησαν να τον ανεβάσουν στον όροφο που βρίσκονται τα γραφεία και το κρατητήριο. Αυτός αρνήθηκε να ανέβει στον όροφο και συνέχισε να απειλεί, να βρίζει και να επιτίθεται με τα χέρια και τα πόδια του κατά των αστυνομικών οι οποίοι τελικά τον χειροπέδησαν και τον μετέφεραν στον όροφο. Τότε επικαλούμενος πάλι άσκηση σωματικής βίας χτύπησε το κεφάλι του, τα χέρια του και τους ώμους του στον τοίχο. Στη συνέχεια οδηγήθηκε εντός του κρατητηρίου και με την είσοδό του εκεί, άρχισε εκ νέου να αυτοτραυματίζεται στο τοίχο.

           Πλέον, ήταν εμφανές ότι το άτομο αυτό ήταν επικίνδυνο για τον ίδιο του τον εαυτό και ως μέσο αυτοπροστασίας του, οι αστυνομικοί του εφάρμοσαν προστατευτικό κράνος μηχανής προκειμένου να περιορίσουν τον αυτοτραυματισμό του και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικογραφία και μεταχθεί ενώπιoν του κ. Εισαγγελέα Λασιθίου.

           Καθ’ όλη την παραμονή του στο Α.Τ. Ιεράπετρας, ο εν λόγω δεν σταμάτησε να εξυβρίζει και να απειλεί τόσο τους αστυνομικούς όσο και τις οικογένειές τους και να έχει εριστική, ειρωνική και αρνητική στάση. Ενώ την ίδια αρνητική στάση ακολούθησε και όταν οδηγήθηκε ενώπιoν της κας Εισαγγελέως Λασιθίου. Ουδέποτε ζήτησε οτιδήποτε, ουδέποτε συνομίλησε με τους αστυνομικούς, μόνο εξύβριζε και απειλούσε και ουδέποτε ασκήθηκε σε βάρος του βία, παρά μόνο κατά την χειροπέδησή του, που ήταν η απολύτως αναγκαία και νόμιμη, ουδέποτε γνώρισε τα στοιχεία ταυτότητάς του και ουδέποτε βασανίστηκε, αφού το όλο περιστατικό έλαβε χώρα σε δημόσιο χώρο και εντός του καταστήματος όπου το κρατητήριο έχει οπτική και ακουστική εγγύτητα με τους χώρους όπου προσέρχονται πολίτες για διεκπεραίωση διοικητικών και άλλων υποθέσεών τους.

            Ο Έλληνας αστυνομικός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, που ζει και συμμετέχει ενεργά τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια πιο μικρή κοινωνία όπως η πόλη της Ιεράπετρας. Η δράση των λίγων αστυνομικών που υπηρετούν στις αστυνομικές υπηρεσίες της Ιεράπετρας, έχουν δείξει πολλές φορές και συνεχίζουν να δείχνουν καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπό τους, προς τον συνάνθρωπο, είτε με τις ενέργειες ενίσχυσης του κοινωνικού παντοπωλείου, τις φιλοζωικές και φιλανθρωπικές τους δράσεις και φυσικά με το φιλότιμο που ανέχονται τέτοια περιστατικά.

            Δεν ανέχονται όμως τη συκοφαντική δυσφήμιση από οποιονδήποτε, ο οποίος θέλει να παραθέσει ψευδή γεγονότα ως αληθή πλήττοντας το κύρος του. Το ήθος των αστυνομικών της Ιεράπετρας και γενικά του νομού Λασιθίου έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι είναι εξαιρετικό, οι οποίοι βρίσκονται πάντα δίπλα στο συνάνθρωπο και συμπολίτη τους παρά τις δύσκολες Υπηρεσιακές συνθήκες, έτοιμοι να βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν ότι τους ζητηθεί. Το ηθικό τους παραμένει ακμαίο και δεν κάμπτεται από ψεύδη και συκοφαντίες.

            Η Ένωσή μας συγχαίρει και στηρίζει την άψογη και επαγγελματική στάση που επέδειξαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ιεράπετρας, οι οποίοι εκθέτοντας για άλλη μια φορά τον εαυτό τους σε κίνδυνο, προστάτευσαν έναν συνάνθρωπό μας από περαιτέρω τραυματισμό που έχριζε βοήθειας λόγω της μειωμένης αντίληψης που είχε ένεκα της μέθης του. Παρ’ όλα αυτά καλούνται, να απολογηθούν για τις ενέργειές τους βάση των σημερινών δημοσιευμένων ψευδών γεγονότων.            

            Τέλος δηλώνουμε ως Ένωση, ότι θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας για ότι χρειαστούν και επιφυλασσόμαστε για περεταίρω νομικές ενέργειές μας για τα ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ. Ν. Λασιθίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Χ. ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μιχαήλ Κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ